• Οικοσελίδα
  • Προγράμματα
  • Μαθητικά Σεμινάρια Αγωγής Υγείας

Μαθητικά Σεμινάρια Αγωγής Υγείας

«Μαθητικά Σεµινάρια Αγωγής Υγείας» ενάντια στις ουσίες εξάρτησης

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, διοργανώνει, από το 1995, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας (Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας) τα «Μαθητικά Σεμινάρια Αγωγής Υγείας» (ΜΣΑΥ) ενάντια στις ουσίες εξάρτησης.

Ανά διετία συμμετέχουν περίπου:
  • 420 μαθητές/μαθήτριες και 30 εκπαιδευτικοί, από όλα τα Γυμνάσια της Κύπρου σε 16 τριήμερα βιωματικά σεμινάρια.
  • 70 Βοηθοί Διευθυντές και μέλη της Επιτροπής Αγωγής Υγείας και Πρόληψης της Ενδοσχολικής Βίας (ΕΑΥΠΕΒ), σε 2 διήμερα βιωματικά σεμινάρια.
Σκοπός των ΜΣΑΥ είναι να εμπεδώσουν την εθνική προληπτική πολιτική για τα ναρκωτικά στο εκπαιδευτικό σύστημα, συμβάλλοντας στη μείωση του ποσοστού των μαθητών/μαθητριών που καπνίζει ή που πρόκειται να δοκιμάσει καπνικά προϊόντα και άλλες ουσίες εξάρτησης.

Τα ΜΣΑΥ έχουν τρεις (3) βασικούς στόχους:
  1. Ανάπτυξη δράσεων με στόχο τη δημιουργία αποτρεπτικού περιβάλλοντος ως προς τη χρήση ουσιών εξάρτησης.
  2. Στήριξη ευάλωτων ομάδων ως προς την αποτροπή της χρήσης ουσιών εξάρτησης.
  3. Στήριξη της εφαρμογής της νομοθεσίας για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στο σχολείο.
Τα ΜΣΑΥ στηρίζουν τη δημιουργία ομάδας εργασίας, σε συνεργασία με την ΕΑΥΠΕΒ για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στο σχολείο.

Στη δράση που αναμένεται να αναπτύξουν οι μαθητές/μαθήτριες, σε συνεργασία με την ΕΑΥΠΕΒ, περιλαμβάνονται διαλέξεις, βιωματικά εργαστήρια και επικοινωνία με την κοινότητα, με στόχο την πληροφόρηση των μαθητών/τριών σχετικά με το φαινόμενο της εξάρτησης από το κάπνισμα και τις συνέπειες της χρήσης των ουσιών εξάρτησης, την καλλιέργεια υγιών στάσεων ανάμεσα στους μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς και γενικά την προώθηση της αντιναρκωτικής αγωγής. Τα ΜΣΑΥ αποτελούν, πέραν από στοχευμένη δραστηριότητα ενάντια στις ουσίες εξάρτησης, διαθεματικό μηχανισμό στήριξης και ενίσχυσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας και Βιολογίας.

Αποτελούν, επίσης, μέσο ενίσχυσης της λειτουργίας των Σχολικών ΕΑΥΠΕΒ, καθώς και της ευρύτερης πολιτικής των σχολείων σε θέματα Αγωγής Υγείας. Το πρόγραμμα εποπτεύεται από την Επιθεώρηση Φυσιογνωστικών/Βιολογίας.

Κατ’ εξαίρεση, κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 δεν υπήρχε δυνατότητα διεξαγωγής των «Μαθητικών Σεμιναρίων Αγωγής Υγείας», εξαιτίας της πανδημίας (covid-19). Η Επιθεώρηση Βιολογίας πρότεινε αναδιαμόρφωση του προγράμματος, ώστε να μην περιλαμβάνεται η διαμονή των παιδιών στο ξενοδοχείο. Συγκεκριμένα, προτάθηκε όπως η κάθε μαθητική ομάδα συμμετέχει σε ολοήμερο πρόγραμμα, με μονοήμερη φιλοξενία των παιδιών σε ξενοδοχείο. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το ΥΠΑΝ, αλλά λόγω συνέχισης της πανδημίας και στην απουσία βελτίωσης της όλης κατάστασης, η πρόταση αυτή εφαρμόστηκε κατά τις σχολικές χρονιές 2021-2022 και 2022-2023, όπου πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, ανά σχολική χρονιά, πέντε (5) διήμερα σεμινάρια (χωρίς διανυκτέρευση) στη Λάρνακα.

Για τη σχολική χρονιά 2023-2024 στοχεύσαμε στην αναβάθμιση των ΜΣΑΥ. Για τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών (ΔΝΥ) του Υπουργείου Υγείας, έγινε αναπροσαρμογή του προγράμματος και εξασφαλίστηκε αδειοδότηση από την ΑΑΕΚ για τα επόμενα τέσσερα (4) χρόνια. Στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων ΜΣΑΥ, εφαρμόζεται το εκπαιδευτικό υλικό «Ξέρω τι ζητάω» σε μορφή βιωματικών εργαστηρίων.

Τον Οκτώβριο 2023 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα σε ομάδα Βιολόγων εκπαιδευτικών, οι οποίοι/ες έχουν την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης των ΜΣΑΥ. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι Βιολόγοι έλαβαν ειδική εκπαίδευση από την ομάδα ΔΝΥ σχετικά με την εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού «Ξέρω τι ζητάω», ώστε μετά την εξασφάλιση σχετικής αδειοδότησης από την ΑΑΕΚ, υπήρξε δυνατότητα άμεσης εφαρμογής των διήμερων ΜΣΑΥ. Για τη σχολική χρονιά 2023-2024 προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πέντε (5) διήμερα σεμινάρια (χωρίς διανυκτέρευση) στη Λευκωσία.

Το πρόγραμμα στην αναβαθμισμένη του μορφή έτυχε αξιολόγησης μετά την εφαρμογή κάθε βιωματικού εργαστηρίου, από τους/τις συντονιστές/στριες και τους/τις μαθητές/τριες, με εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των συναντήσεων. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά, αναδεικνύοντας τη χρησιμότητα του προγράμματος στην προώθηση της αντιναρκωτικής αγωγής. Η Επιθεώρηση Βιολογίας, και συγκεκριμένα η υπεύθυνη ομάδα των Βιολόγων η οποία συντονίζει τα σεμινάρια, είναι σε τακτική επικοινωνία και συνεργάζεται με τη ΔΝΥ του Υπουργείου Υγείας, με απώτερο στόχο τη συνέχιση της επιτυχίας του προγράμματος ΜΣΑΥ.

Ενημέρωση

ΘέμαΑρχείοΗμερομηνία
Μαθητικά Σεμινάρια Αντιναρκωτικής Αγωγής (Β' Γυμνασίου) 03/10/2024